Joshua Weissman „Kuchnia bezwzględna” Znak Jednym Słowem
Kulinarna intuicja.
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, w jaki sposób powstaje jedzenie? Powiedziecie, co za pytanie! Przecież codziennie gotujecie! Jasne! Codziennie. Tylko czy naprawdę gotujecie? A może w oparciu o półprodukty, wrzucacie coś do garnka, by szybko znalazło się na talerzu? Współczesna kuchnia w każdym domu opiera się na instant. A może zacząć od nowa? Zaczerpnąć wiedzy sprzed lat i zacząć naprawdę przygotowywać posiłki od podstaw? Joshua Weissman łamie schematy i zachęca do odkrywania kulinarnej intuicji, która jest ważniejsza niż jakiekolwiek teoretyczne przygotowanie. Bo gotować z intuicją, to otworzyć drzwi do prawdziwego smaku.
Jedzenie trzeba „zbudować”. To budowanie może wydawać się żmudne, ale smak wynagrodzi wszystkie „ale”. Sztuka polega na stawaniu się samowystarczalnym kucharzem, któremu nie szkodzi zamknięty sklep w niedzielę, bo wszystko można przygotować samodzielnie. Bułki, ketchup, majonez, sos, bulion. Tak niewiele trzeba, by zamiast gotowych słoiczków, butelek i kostek, postawić na zdrowie, świeżość i smak.
Autor zaczyna od podstaw, na których opiera się większość dań. Dlatego zacznijcie czerpać radość z marynat, sosów, majonezów, własnoręcznie zrobionych dżemów, masła orzechowego i smalcu. To naprawdę nie jest trudne. Wystarczy odrobina chęci i zaangażowania. Efekt finalny to wielka satysfakcja.
Kiedy już opanujecie podstawy, czas na pieczywo. Bułka z masłem! Same bułki nie wymagają może aż tyle umiejętności, ale zrobienie zakwasu to sztuka, którą opanujecie bez trudu z przepisem autora. Potem czas na dania oparte na podkładzie, czyli śniadania, obiady, kolacje, desery, przystawki. Krótko mówiąc, jest już z górki!
Ten kulinarny poradnik jest napisany z dużym poczuciem humoru i dystansem do porażek, które przecież w kuchni zdarzają się często. Kuchnia jest bezwzględna i wymaga treningu, więc nie trzeba zrażać się po pierwszej próbie, która często jest nieudana, jak pierwszy naleśnik. Joshua Weissman nie jest natarczywy ze swoimi wskazówkami, raczej zachowuje umiar w dawaniu rad. Ma za to świetne podejście do czytelnika, którego traktuje jak partnera, choć przecież niewielu wśród nich to zawodowi kucharze. Uczy poszukiwania kulinarnej intuicji, która jest źródłem prawdziwej satysfakcji w kuchni. Bezwzględnie polecam!
Oprawa: twarda
Liczba stron: 264
ISBN: 978-83-2407654-3
Premiera: 27 kwietnia 2022