Lena Tritto „Wegetariańska szkoła gotowania” Jedność
Nowy sposób gotowania i wydobywania pełni smaków ze składników, które dotąd uznawaliśmy za mało wartościowe lub zupełnie nie mieliśmy pojęcia o ich istnieniu.
Walorów kuchni wegetariańskiej jest wiele, więc czemu nie skusić się na pyszne i zdrowe dania bezmięsne.
Przygotowanie proponowanych potraw jest bajecznie proste, bo każdy ruch w kuchni pokazany jest tu drobiazgowo, krok po kroku, w opisach i na fotografiach ukazujących z góry deskę ze składnikami i fazy przygotowania potrawy. Nie wiem, czy to magia apetycznych zdjęć, czy może składników znajdujących się na wspomnianych deskach, ale apetyt rośnie w trakcie lektury tej książki i nabiera się niebywałej ochoty na wszystkie sugerowane dania.
Książka podzielona jest na cztery działy tematyczne – zboża; warzywa strączkowe; tofu, seitan i tempech (hmm…) oraz nasiona oleiste. Każdy z działów jest wyodrębniony intensywną kolorystyką, co ułatwia odnalezienie interesujących nas przepisów.
Czy wiecie, że zboża pomagają kontrolować poziom cholesterolu, a wyprodukowanie roślin strączkowych wymaga dziesięciokrotnie mniejszych nakładów niż produkcja mięsa i innych białek zwierzęcych, zaś nasiona oleiste mają zbawienny wpływ na pracę jelit? Co można wyczarować z bobu i cukinii, albo z ryżu w połączeniu z fenkułem? Jakie witaminy zawiera w sobie sezam i dlaczego warto jeść proso? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań odnajdziecie w tej książce.
Warto zajrzeć i spróbować własnoręcznie wykonać np. pszenne łazanki z sosem fasolowym, placek z płatków owsianych z grzybami, pulpety z fasoli lub burgery warzywne, a potem rozkoszować się smakiem i zapachem gotowych potraw. Wszystkich przepisów jest pięćdziesiąt pięć, więc z pewnością każdy wybierze coś dla siebie i wcale nie trzeba być wegetarianinem, bo urozmaicenie jadłospisu przyda się każdemu.
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 224
ISBN: 978-83-7971-256-4
Rok wydania: 2015
Dziękuję serdecznie Wydawnictwu Jedność! http://jednosc.com.pl