Giorgi Maglakelidze „Tajemnice gruzińskiego smaku” Nasza Księgarnia
Kuchnia z duszą.
Smakowita podróż do Gruzji, pachnącej wyrazistymi przyprawami, owczym serem i baraniną. Kraju toastów, gościnności i biesiadowania.
Gruzini uwielbiają spędzać czas przy stole. Wtedy nikt się nie spieszy, jest dobry klimat do ważnych rozmów i można smacznie zjeść. Tradycją tego narodu jest wznoszenie toastów wedle ściśle określonych zasad. Każdy gest ma konkretny sens i łatwo popełnić gafę, gdy się nie zna ich znaczenia. Autor wprowadza czytelników w ten niezwykły klimat i przytacza kilkadziesiąt przepisów na tradycyjne gruzińskie potrawy.
Nietypowy sposób na rybę, świetnie skomponowana kasza gryczana z fasolą, szpinak inaczej niż zwykle, aromatyczna i krucha baranina oraz proste, ale niecodzienne desery. Spróbowanie kuchni gruzińskiej jest gwarancją zagoszczenia jej na stałe w domu. To zdecydowanie kuchnia z duszą. Polecam.
Oprawa: twarda
Liczba stron: 208
ISBN: 978-83-10-13198-0
Premiera: 17 stycznia 2018
Podziękowania dla Naszej Księgarni.
Z gruzińskiej kuchni znam tylko chinkali z mięsem ?
O, pięknie 🙂