„Aromaty zdrowia, czyli zielnik klasztorny” Jedność

aromaty-zdrowia

Kuchnia pachnąca ziołami.

 

Zioła wracają do łask. I bardzo dobrze! To w nich tkwi smak, aromat i zdrowie. Wiedzieli o tym już jedenastowieczni zakonnicy. Nic dziwnego, że w każdym ogrodzie klasztornym znaczna część areału była przeznaczona na uprawę ziół. Z nich przygotowywano leki, nalewki i przyprawy, które dodawały wyjątkowości potrawom. Poznajcie siłę ziół i spróbujcie uprawiać je samodzielnie. To nic trudnego.

 

Aromatyczne zioła zostały przedstawione w kolejności alfabetycznej, co znacznie ułatwia szukanie interesującej nas rośliny. Wskazane jest ich pochodzenie, części wykorzystywane do spożycia oraz ich działanie i przeznaczenie. Krótko, ale jakże na temat! Każde zioło opatrzone jest fotografią, co ułatwia ich rozpoznanie. Są też przydatne przepisy na dania, desery, nalewki i napoje. Tyle treści w podręcznej, niemal kieszonkowej książce. Jest też trochę historii różnych zakonów i zasad w nich panujących. Ci, którzy zechcą suszyć bądź inaczej przechowywać zioła znajdą przydatne wskazówki jak to zrobić. Warto zajrzeć do klasztornego zielnik i przekonać się o mocy tkwiącej w popularnych, a także mniej znanych ziołach.

 

Oprawa: twarda
Liczba stron: 128
ISBN: 978-83-7971-579-4
Premiera: 5 czerwca 2019

Podziękowania dla Wydawnictwa Jedność.

komentarz

  1. Grazyna st. pisze:

    Lubię tego typu książki. Gorzej ze stosowaniem w praktyce…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *