Marino Marini, Davide Oldani „Made in Italy” Jedność

made in italy

Kulinarna podróż do słonecznej Italii.

 

Włoska kuchnia nie jest jednorodna. Każdy region to odrębne smaki, przyprawy, zapachy. Poznajcie Italię d kulinarno-podróżniczej strony.

 

Ogólnie rzecz ujmując, kuchnia włoska to makarony, oliwki, sery, zioła, ryby i pizza. Czy tak właśnie się kojarzy? Jasne, że tak. A bardziej szczegółowo? Lombardia, Toskania, Umbria, Kalabria, Sycylia, Wenecja, Piemont. W każdym zakątku inne tradycje kulinarne i specjały, które wiążą się tylko z tym regionem. Dzieląc na dwa, północ i południe, dwa bieguny Włoch. Podobnie, a tak różnie.

 

Piękne w tej książce jest to, że kulinarna podróż zaczyna się od plantacji, na których uprawia się konkretne owoce, warzywa i zioła. To baza do dań. Nie dziwi, że Piemont obfituje w ryż, Toskania w ryby, zaś Umbria to kraina oliwek. Wchodząc do kuchni zauważamy, że na bazie lokalnych produktów przygotowywane są potrawy, które stają się wizytówką regionu. I to jest piękne. Najlepszy chleb carasau nieodmiennie można zjeść tylko na Sardynii, a jakość lukrecji z Kalabrii jest nie do przebicia. Można pokusić się o stwierdzenie, że Włochy to kraj produktów lokalnych i dzięki temu kuchnia włoska jest nie do podrobienia w innym zakątku świata.

 

Niezwykła podróż kulinarna do słonecznej Italii to również cała masa inspirujących przepisów. Warto pokusić się o próbę wykonania tych smakowitych potraw. Tortellini, lasagne, gnocco fritto, panettone, crostini, sałatki, desery i mięsa. Po włosku. Mmm, smacznego!

 

Oprawa: twarda
Liczba stron: 256
ISBN: 978-83-7971-806-1
Premiera: 12 lutego 2018

Serdecznie dziękuję Wydawnictwu Jedność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *